Αναζήτηση

Αναρωτιέσαι γιατί οι γυναίκες προτιμούν τους άντρες με αρρενωπά χαρακτηριστικά για σύντομες σχέσεις;


Η επιστήμη σου έχει την απάντηση!


Ανέκαθεν ένα από τα συχνότερα ερωτήματα των αντρών ήταν με ποιον τρόπο οι γυναίκες επιλέγουν συντρόφους ανάλογα με τη διάρκεια της σχέσης που αποφασίζουν να κάνουν. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα κριτήρια που θέτουν οι γυναίκες όταν κάνουν σχέσεις μικρής διάρκειας αλλά και πως αυτά τα κριτήρια συνδέονται με την θεωρία των “καλών γονιδίων”.

Καταρχάς πρέπει να τονιστεί ότι η συντροφικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς παράγοντες για την ομαλή ψυχοσωματική λειτουργία του ανθρώπου. Εννοιολογικά, είναι εκείνη που μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραζόμαστε συναισθήματα, σκέψεις, επιτυχίες και αποτυχίες, θεωρείται μια κύρια ανάγκη σχετικά με την επιβίωση και δεν κατατάσσεται απλά στις προτιμήσεις (Ellis, 1962). Βέβαια, για να προκύψει η συντροφικότητα θα πρέπει πρώτα το άτομο να περάσει από τη διαδικασία επιλογής συντρόφου και η διαδικασία αυτή διαφέρει πολύ ανάμεσα στα δύο φύλα. Ο βιολόγος Κάρολος Δαρβίνος, μέσω της εξελικτικής θεωρίας του, ήταν εκείνος που διαπίστωσε για πρώτη φορά αυτές τις διαφορές, περίπου ενάμιση αιώνα πριν (1871) (Buss, 2009).


Σύμφωνα με την πλειονότητα των σύγχρονων ερευνών οι γυναίκες έλκονται από τα αρρενωπά χαρακτηριστικά των ανδρών και συνάπτουν σχέσεις μικρής διάρκειας μαζί τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία πρώτη έρευνα (Buss & Shackelford 2008), στις εν λόγω περιπτώσεις οι γυναίκες αυξάνουν τη σημασία που αποδίδουν στη φυσική ελκυστικότητα του ατόμου, την σεξουαλική έκκληση, τη μυϊκή δύναμη, την ευφυΐα και τις υπερβολικές και άμεσε