top of page
Αναζήτηση

Η καραντίνα , η αλλαγή και τα συναισθήματα που νιώθουμε.

Έγινε ενημέρωση: 16 Απρ 2020


Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ολοένα και περισσότερα γεγονότα να διαδραματίζονται γύρω μας. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα η λέξη καραντίνα υπάρχει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Άλλοι μετράμε τις μέρες άλλοι έχουμε χάσει το μέτρημα άλλοι απλά κάνουμε υπομονή και προσπαθούμε όσο μπορούμε να αντιληφθούμε αυτό που συμβαίνει. Η λέξη καραντίνα ετυμολογικά προέρχεται από την Ιταλική γλώσσα από τον ορισμό <<quarantina>> που σημαίνει σαρανταήμερο. Είναι η περίοδος που απαγορεύει την ελεύθερη είσοδο και έξοδο σε μια χώρα σε ανθρώπους, ζώα, φυτά, ή γεωργικά προϊόντα για να γίνει δυνατή η περιοριση και η μετάδοση δυνητικά λοιμώδους νοσήματος. Φεύγοντας από τον ορισμό της και επικεντρώνοντας στη συμπεριφορά των ανθρώπων και στο τρόπο αντιμετώπισης υπάρχουν πολλές διαφορές αλλά και μια ομοιότητα. Η λέξη "καραντίνα" δεν υπάρχει πλέον σαν λέξη απλά σε ένα βιβλίο είναι καθημερινότητα. Απέχοντας από παλιές συνήθειες το χρονικό όριο προσαρμογής στα νέα δεδομένα δεν είναι και πολύ εύκολα αντιλαμβανόμενο από όλους. Υπάρχουν άνθρωποι που και πριν γίνει η ανακήρυξη από τον Π.Ο.Υ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) για την πανδημία δεν έβγαιναν από το σπίτι τους από επιλογή με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν αν βραδιάζει η αν χαράζει είχαν επιλέξει στην καθημερινότητα τους να περνούν πολλές ώρες στο σπίτι. Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι οι οποίοι βγαίνουν για επαγγελματικούς λόγους και κάνουν και τις βόλτες τους, υπάρχουν και εκείνοι που κάθονται σπίτι παρά μόνο για να κοιμηθούν.



Σκοπός του άρθρου δεν είναι να επικρίνει ούτε να κατηγοριοποιήσει τους ανθρώπους εξαίροντας σε ποια κατηγορία ανήκει ο καθένας από εμάς επικρατεί ένα κοινό στοιχείο σε όλους μας. Από την στιγμή που ανακοινώθηκε η καραντίνα ήδη τις πρώτες μέρες ακόμα και τα άτομα που έβγαιναν από το σπίτι σπάνια ένιωσαν την ανάγκη να βγουν. Το κοινό στοιχείο είναι η «αλλαγή». Η λέξη αλλαγή φέρνει σε όλους ένα συναίσθημα να αντιστεκόμαστε πριν επεξεργαστούμε μια καινούργια κατάσταση στην οποία βιώνουμε. Ο ορισμός της λέξης «αλλαγή» είναι ερμηνευτικά η αλλαγή σχετίζεται με την μετατροπή, τη μετάβαση και την αλλοίωση Μπαμπινιώτης (2002). Οριστική και πλήρη μετάβαση από μια κατάσταση (μορφή σε μια άλλη). Αλλαγή είναι η δυναμική και συνεχής διαδικασία ανάπτυξης η οποία εμπλέκει την αναδιοργάνωση ως ανταπόκριση στις ανάγκες που υπάρχουν. Όταν μια αλλαγή γίνεται με σκοπό να διακόψει την ροή των πραγμάτων των οποίων έχουν φυσικούς ρυθμούς το αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια στους ανθρώπους που συμβαίνει.( Evans 1996 Hall& Houd 2001 Hargreaves & Fine 2000, Hopkins et al 1994). Κατανοώντας τον ορισμό της αλλαγής κατανοούμε κατά ένα σημείο τα συναισθήματα και το άγχος που έχουμε βιώσει άλλοι σε περισσότερο βαθμό άλλοι σε μικρότερο. Δεν είναι αλλόκοτο λοιπόν να αισθανόμαστε άγχος . Από την άλλη όμως τα συναισθήματα αντίστασης και μη κατανόησης των αλλαγών στο διάστημα που βρισκόμαστε θα έπρεπε να έχουν εξαλειφθεί. Σύμφωνα με τη θεωρία του Δαρβίνου «The origins of species» το ζώο που επιβιώνει δεν είναι το δυνατότερο αλλά αυτό που μπορεί να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις γύρω αλλαγές. Αν το σκεφτούμε με αυτή τη λογική το να υπακούσουμε και να κάνουμε πράγματα σκεπτόμενοι το καλό το δικό μας και των γύρω μας θα δούμε και τη θετική πλευρά των αλλαγών. Παρατηρώντας πολλά άρθρα τον τελευταίο καιρό υπάρχει κάποιο κοινό στο οποίο πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε παρατηρήσει πολλά από τα άρθρα που κυκλοφορούν έχουν σκοπό να μας αναδείξουν στο πώς να περνάμε εποικοδομητικά το χρόνο στο σπίτι προβάλλοντας συμβουλές όπως η τακτοποίηση ραφιών, η εκμάθηση ξένης γλώσσας. Διαβάζοντας αυτά τα άρθρα πρέπει να μάθουμε να τα προσαρμόζουμε ο καθένας από εμάς στον χαρακτήρα του.


Αν κάποιος πριν την διαμονή στο σπίτι του δεν είχε

ασχοληθεί με την τακτοποίηση ραφιών και όλα τα συναφή ούτε τώρα θα το κάνει είναι η προσοχή που δίνουμε στα πράγματα γύρω μας και οι προτεραιότητες είτε αυτό είναι ένα ράφι είτε κάτι άλλο πιο σημαντικό. Αν ήταν στην προτεραιότητα μας θα το κάναμε και παλαιότερα. Το ίδιο ισχύει και για την εκμάθηση ξένης γλώσσας τόσο καιρό κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διαφορά προγράμματα στα οποία μπορούν να μας μάθουν μια γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο. Αν είχαμε την θέληση θα βρίσκαμε τον χρόνο. Σκοπός της «καραντίνας» δεν είναι να μας μάθει τη νοικοκυροσύνη ούτε τρίτη και τέταρτη ξένη γλώσσα. Σκοπός είναι να διαθέσουμε χρόνο για τον εαυτό μας. Να αναθεωρήσουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και μέσω αυτής της κατάστασης να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία. Ζώντας κάτι πρωτοφανές είναι λογικό όλες οι μέρες μας να μην είναι ίδιες να υπάρχουν εντάσεις , ανασφάλειες, άγχη. Καλό θα είναι όσο μπορεί ο καθένας να προσαρμόζει το πρόγραμμα του σύμφωνα με το παλιό του πρόγραμμα σε δεδομένα σπιτιού όσο μπορεί και του δίνετε η ευκαιρία. Πρέπει να δώσουμε χρόνο στο εαυτό μας να αποδεχτεί αυτά τα συναισθήματα. Δεν υπάρχει κάποιο σκέλος στο οποίο να επιδεικνύει τα συναισθήματα που πρέπει να έχει κάποιος. Μοιράζοντας τα συναισθήματα μας με άλλους μιλώντας μέσω (Skype, τηλέφωνο) θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε όλο αυτό. Καλό θα είναι να διαβάζουμε άρθρα από την σελίδα του Ε.Ο.Δ.Υ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας) διότι η εγκυρότητα είναι σημαντικό στοιχείο. Η σωστή διατροφή και ο σωστός ύπνος μας βοηθάει έτσι ώστε το σώμα μας να μη καταπονηθεί και εξαντληθεί. Όσοι από εσάς έχετε παιδιά η αφιέρωση χρόνου και η λύση σε κάθε τους απορία είναι σημαντική στην αντιμετώπιση του άγχους τους. Αντιλαμβάνονται και τα παιδιά τις αλλαγές και καλό θα είναι να λύνουμε διάφορες απορίες που μπορεί να έχουν.



Διαβάζοντας αυτό το άρθρο ελπίζω να σας βοήθησα και να έβαλα και εγώ ένα μικρό λιθαράκι σε όλη αυτή την αντιμετώπιση κατάστασης. Είναι κάτι πρωτοφανές και ο καθένας από εμάς πρέπει να συνεργαστεί υπακούοντας στις οδηγίες. Αξίζει να σημειωθεί η φράση εκεί που τελειώνει η ελευθερία του ενός αρχίζει του άλλου. Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης πριν βγούμε καλό θα είναι να ξανασκεφτούμε αν αξίζει να βγούμε λόγο ανάγκης η απλά δεν μπορούμε να χαλάσουμε μια παλιά συνήθεια. Αναθεωρώντας τον ορισμό της αλλαγής και όλα τα παραπάνω αναγραφόμενα ..... την απάντηση την δίνουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας.

Συται Ερα

Βιβλιογραφία

Μπαμπινιώτης, Γ. (2001). Παγκοσμιοποίηση ή διεθνοποίηση;. ΤΟ ΒΗΜΑ. Το Βήμα, 3-6.

http://www.moec.gov.cy/dde/anaptyxi_veltiosi_scholeiou/tomeis_drasis/allages_kainotomies/parousiaseis/diachirisi_allagis.pdf

Burt, T., & Hargreaves, D. (2000). Crackdown pledge as VW fine is upheld. Financial Times.

Cetron, M., & Landwirth, J. (2005). Public health and ethical considerations in planning for quarantine. The Yale journal of biology and medicine, 78(5), 329.

Hopkins, O. D. (1994). U.S. Patent No. 5,299,964. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.

Francis, K. (2007). Charles Darwin and the origin of species.

Hallinger, P., & Kantamara, P. (2001). Learning to lead global changes in local cultures‐Designing a computer‐based simulation for Thai school leaders. Journal of Educational Administration.


168 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page