top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαdpollatos

Κορωνοϊος και παιδιά από την Παιδίατρο Αλησαβάκη Κατερίνα




Η ανθρωπότητα περνάει δύσκολες, πρωτόγνωρες για εμάς, στιγμές που θυμίζουν κλασικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Με σωστούς χειρισμούς και ψυχραιμία, θα καταφέρει να επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, ίσως και σε καλύτερους.

Για καλή μας τύχη ο κορωνοϊός, δεν προκαλεί σοβαρή νόσο στα παιδιά. Η κλινική εικόνα θυμίζει μία οποιαδήποτε ίωση με μη ειδικά συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο βήχας (κυρίως ξηρός), η φαρυγγαλγία και η καταβολή. Αξίζει να αναφέρουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με κορωνοϊό παραμένουν απύρετα, με καλή διάθεση και ήπιο βήχα, ενώ ένα στα πέντε παιδιά δεν θα εμφανίσει κανένα σύμπτωμα. Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που πρώτα από όλα έκλεισαν τα σχολεία.

Στην περίπτωση όμως των παιδιών που στο ιστορικό τους αναφέρονται χρόνια αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νεοπλασματικές ασθένειες ή είναι ανοσοκατεσταλμένα, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί μιας και μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές.



Σύμφωνα λοιπόν με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, για να προστατεύσουμε την οικογένεια μας από τον κορωνοϊό αρκούν μερικά απλά βήματα:


1. Η ενδοοικογενειακή συζήτηση για τον κορωνοϊό πρέπει να είναι απλή. Χωρίς να αγχωνόμαστε για νούμερα ή στατιστικές που αναφέρονται στα δελτία ειδήσεων. Ας μιλήσουμε καλύτερα για τους κανόνες υγιεινής.


2. Ας επικεντρωθούμε στο πλύσιμο των χεριών. Ας μάθουμε στα παιδιά μας πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ακόμα και με την βοήθεια ενός αγαπημένου τους τραγουδιού. Τραγουδώντας ο χρόνος περνάει πάντα πιο εύκολα.


3. Να έχουμε πάντα ένα απολυμαντικό χεριών σε περίπτωση που είμαστε έξω από το σπίτι και μακριά από τον αγαπημένο μας νιπτήρα.


4. Φυσικά παραμένουμε στο σπίτι και αν το παιδί μας είναι άρρωστο, ας του μάθουμε να βήχει και να φτερνίζεται, καλύπτοντας το στόμα και την μυτούλα του, είτε με χαρτομάντηλο είτε με τον ίδιο του τον αγκώνα.


5. Ας αποσπάσουμε την προσοχή του παιδιού μας δίνοντας του μικρά παιχνιδάκια να κρατάει ώστε να μην φέρνει τα χέρια του στο πρόσωπο. Και αυτό γιατί είναι γνωστό πως ο ιός μεταδίδεται με τα μικροσταγονίδια σάλιου που κυκλοφορούν στον αέρα και με την επαφή των χεριών μας με τα μάτια ή το στόμα μας, αφού έχουν πιάσει κάτι που έχει ήδη μολυνθεί με τον ιό.


Αλήθεια, μπορούμε να φανταστούμε πώς θα ήταν, εάν τα πράγματα δεν ήταν έτσι και ο κορωνοϊός προκαλούσε σοβαρή νόσο στα παιδιά; Εάν τα κρεβατάκια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των παιδιατρικών νοσοκομείων δεν ήταν επαρκή; Σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα. Ας κρατήσουμε αυτήν τη σκέψη ως απόδειξη του ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα.




Μπορούμε να παραμείνουμε σπίτι και να χαρούμε όμορφες οικογενειακές στιγμές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να έχουμε. Ευκαιρία να ζήσουμε κάθε στιγμή της ημέρας με τα μικρά μας, να παίξουμε, να τραγουδήσουμε, να γελάσουμε και να χειριστούμε και τις μεταξύ μας αντιπαραθέσεις. Είναι ευκαιρία να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τα παιδιά μας, να τα αγκαλιάσουμε και να βιώσουμε συναισθήματα αγάπης.


Ας μαγειρέψουμε όλοι μαζί και ας απολαύσουμε το μεσημεριανό μας παρέα. Μέχρι πριν 1-2 μήνες ήμασταν όλοι χωριστά. Δουλειά, σχολείο, δραστηριότητες. Πολύ λίγος χρόνος για παρέα και αλληλεπίδραση πριν τον ύπνο και πριν μία καινούργια, παρόμοια μέρα ξεκινήσει. Ας το δούμε λοιπόν όλο αυτό που μας συμβαίνει σαν μια ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα και να έρθουμε πιο κοντά περισσότερο στα παιδιά μας. Άλλωστε τέτοια ευκαιρία μπορεί και να μην μας ξανατύχει.


Όσο για τους αγαπημένους μας παππούδες και γιαγιάδες που δεν μπορούμε να βλέπουμε συχνά, μιας και θέλουμε να τους προστατεύσουμε, η τεχνολογία και οι οθόνες μπορούν να γίνουν ένας δημιουργικός σύμμαχος. Ώσπου να επιστρέψουμε στα παλιά με περισσότερη γνώση για τις πραγματικές αξίες της ζωής και έχοντας ξαναβάλει σε τάξη τις προτεραιότητες μας.


Όλα θα πάνε καλά, με ψυχραιμία, αγάπη και γνώση.



Παιδίατρος, Αλησαβάκη Κατερίνα (katerina_alisavaki@hotmail.com)


82 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page