Παιδιά και καραντίνα : Παραμένουμε σπίτι & δημιουργικοί
Bsc , Msc Κλινικός & Κοινοτικός Ψυχολόγος

Συχνά πολλοί γονείς δυσανασχετούν -και όχι άδικα- ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο να περάσουν με τα παιδιά τους. Ακόμα και τις ελεύθερες ώρες τους μετά την εργασία τους και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις η ανάγκη ξεκούρασης τόσο σωματικής όσο και πνευματικής είναι σίγουρα αναγκαία .
Διανύουμε πλέον την δεύτερη εβδομάδα που τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας είναι κλειστά και όπως όλα δείχνουν μετά τις νέες οδηγίες των ειδικών η επανέναρξη τους θα εξεταστεί μετά το Πάσχα.Δεύτερη εβδομάδα που και οι περισσότεροι γονείς είτε εργάζονται από το σπίτι είτε σταματήσαν την εργασία τους εναρμονισμένοι με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αρχικά θα ήταν καλό να μην ''πελαγώσετε'' με την συγκεκριμένη κατάσταση με την αγωνία του ''τι θα κάνουν τόσες μέρες στο σπίτι;'' , αλλά να το δείτε ως μια μεγάλη ευκαιρία να περάσετε με τα παιδιά μας ουσιαστικό ποιοτικό χρόνο μαζί. Μιας και στις μέρες μας ο χρόνος που αφιερώνουμε για παιχνίδι και επικοινωνία με τα παιδιά μας λόγω της ραγδαίας αλλαγής των ρυθμών της καθημερινότητας συνεχώς περιορίζεται (Ιερ, 2009).
Μιλήστε ανοιχτά στα παιδιά σας
Αρχικά θα ήταν καλό να προσπαθήσετε να εξηγήσετε στα παιδιά σας τι ακριβώς συμβαίνει χωρίς να υποτιμήσετε την δυνατότητα τους να κατανοήσουν την κατάσταση.Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν αντιληφθεί τις αλλαγές στην καθημερινότητα .Εκεί θα χρειαστεί ο ρόλος του γονέα να είναι επεξηγηματικός αυξάνοντας την επικοινωνία με το παιδί του με τρόπο κατανοητό προς αυτό. Η ίδια η επικοινωνία με το παιδί σας είναι υποστηρικτική. (Osofsky ,2020)
(υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα σκίτσα σε μορφή παραμυθιού που θα σας βοηθήσουν , θα τα βρείτε στο τέλος του άρθρου)

Παραμείνετε ψύχραιμοι
Είναι εξίσου σημαντικό να προσπαθήσετε να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μην πανικοβάλλεστε , καθώς είναι πολύ λογικό το άγχος και ο φόβος για την άγνωστη αυτή κατάσταση να σας έχει καταβάλλει και εσάς τους ίδιους.Τα παιδιά είναι σε θέση να αντιληφθούν το στρες που καταβάλλει τους ενήλικες στο σπίτι. (Osofsky, 2020) Όσο πιο ήρεμοι είστε εσείς οι ίδιοι άλλο τόσο θα είναι και τα παιδιά σας. Άλλωστε σκεφτείτε αν εσείς οι ίδιοι είστε σε κατάσταση πανικού πως θα μπορέσετε να ηρεμήσετε τα παιδιά σας ; Δώστε την αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά σας καθησυχάζοντας τα πως όλα θα πάνε καλά κα ιεσείς θα είστε εκεί για αυτά για να τα κρατάτε ασφαλή.
Και αφού έχετε προσπαθήσει να εξοικειώσετε τα παιδιά σας με τα νέα δεδομένα αλλά και να εξοικειωθείτε εσείς οι ίδιοι ήρθε η ώρα για... παιχνίδι!
Το παιχνίδι έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επιστήμονες ως ''μια δομημένη δραστηριότητα που διεξάγεται με σκοπό την ψυχαγωγία , ασκείται όμως και σαν εκπαιδευτικό εργαλείο'' Παραταύτα κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες από ερευνητές για την ερμηνεία της φύσης , της σημασίας και της θέσης του παιχνιδιού στην ζωή του παιδιού.(Stagnitti , 2004 . Wilson, 2010 . Warner, 2008) Έχει χαρακτήρα ψυχαγωγικό , εκπαιδευτικό μα και θεραπευτικό. Σύμφωνα με τον Vygotsky (1933) το παιχνίδι είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη του παιδιού και το βρίσκει ως δίοδο για να εκπληρώσει κάποιες ανάγκες. Ο Freud υποστήριζε ότι η ιδιότητα του παιχνιδιού είναι να απελευθερώνει τις εντάσεις που δημιουργούνται από την ίδια την ζωή σύμφωνα με τις δυνατότητες του παίχτη. (Πανταζή, 2005)
Βασικός ρόλος των γονέων στο παιχνίδι θα πρέπει να είναι να ακούν τα παιδιά τους για να μπορούν να τα βοηθούν αποτελεσματικά. (Michigan Department Of Education, 2002) Για να παίξετε και να επικοινωνήσετε ή να μάθετε στα παιδιά σας μέσα από το παιχνίδι δεν χρειάζεται απαραίτητα κάποιο αγορασμένο αντικείμενο , η φαντασία σας η διάθεση σας αρκούνε! Γίνετε εφευρετικοί με αντικείμενα καθημερινά που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια για να φτιάξετε λαβύρινθους , να παίξετε παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού , να κατασκηνώσετε στο.. σαλόνι σας δημιουργώντας αυτοσχέδιες σκηνές απλά με ένα σεντόνι , να παίξετε παντομίμα , τυφλόμυγα , κουτσό , να φτιάξετε παζλ , να ζωγραφίσετε !

Πέρα όμως από το παιχνίδι μπορείτε να αξιοποιήσετε το χρόνο σας μαζί με το παιδί σας και την υπόλοιπη οικογένεια βλέποντας μία ταινία όλοι μαζί , κάποια θεατρική παράσταση online στο http://www.nt-archive.gr/theaters.aspx?company=10 για παιδιά είτε κάνοντας μια διαδικτυακή επίσκεψη σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Ενδεικτικά τα μουσεία που προσφέρουν online περιήγηση είναι τα εξής :
Αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών
Μουσείο του Βατικανού
Λούβρο
Πράντο
Βρετανικό Μουσείο
Έρμιταζ
Γκαλερί Οφίτσι
Υπάρχει και σχετική εφαρμογή που παρέχεται από την Google για τάμπλετ και κινητά η Google Arts & Culture που μπορεί να σας κατευθύνει.

Μην αμελήσετε το διάβασμα!
Το διάβασμα είναι ένας εξίσου δημιουργικός -και απαραίτητος- τρόπος να επικοινωνήσετε και να βοηθήσετε το παιδί σας. Πέρα από τη σχολική μελέτη , καθίστε μαζί του και διαβάστε του ένα παραμύθι , ένα μυθιστόρημα , ένα λογοτεχνικό βιβλίο , ακόμα και κινούμενα σχέδια . Ανάλογα πάντα με την ηλικία
Σε κάθε περίπτωση μπορούνε να γραφτούν πολλά ακόμα άρθρα για δημιουργικές δραστηριότητες με εσάς και την οικογένεια σας για όσο καιρό χρειαστεί να μείνουμε στο σπίτι. Το σημαντικό όμως είναι ότι μετά το πέρας αυτής της κατάστασης οι σχέσεις μας και η επικοινωνία μας με όλη την οικογένεια μπορεί να είναι καλύτερες και πιο ουσιαστικές από πριν! Οπότε βάλτε την φαντασία σας και εκμεταλευτείτε την ευκαιρία που μας δίνεται !
Ο κορωναιός μέσα από τα μάτια των ειδικών σε ειδικά διαμορφωμένες ιστορίες για τα παιδιά σας :
-Μια κοινωνική ιστορία που απευθύνεται στα μικρά παιδιά και σε όσα ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού για τον κορωνοιο. Επιμέλεια για το allaboutparents.gr
από την ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Φουντά & τον ειδικό παιδαγωγό Παναγιώτη Παυλόπουλο :
-https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3143033325708115&id=1004847692860033
-Το εικονογραφημένο παραμύθι για τον κορωναιό από την βρεφονηπιοκόμο Χαρά Πάτρα :
https://fliphtml5.com/ksfx/tcou?fbclid=IwAR1a2P7ngMO3ynnHfqN6l7do_O26c010hXmKucHqCk398KMY9C5IGpJQ2w4
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Joy D. Osofsky (2020) , ''Terorism and Disaster Coalation for Chlid and Family Resilience
2. Involvement, M. A. E. C. P. (2002). survey, Michigan Department of Education.What research says about parent involvement in children’seduction in relation to academic achievement.
3. Stagnitti K., (2004) ''Understanding play : The implications for play assessment , Australian Occupational Therapy Journal
4. Πανταζής Σ. , Σακελλαρίου Ι. , (2005). ''Προσχολική παιδαγωγική : Προβληματισμοί - Προτάσεις'' , Αθήνα , Άτραπος
5. Vygotsky, L.S. , (1933). Play and it's role in the mental development of the child , in J.S. Burner , A. Jolly & K. Sylva (eds)